TJ SVS Krkonoše Vrchlabí

Aprílové závody v Teplicích

Další část českého poháru v běhu na lyžích dorostu se konala v termínu 25. – 26. 2. 2012 v Teplicích, respektive v Novém Městě v Krušných horách. A závody to byly opravdu aprílové, nejen ze strany pořadatelů, ale i počasí dalo závodníkům a servismanům pořádně zabrat.

Připravenost tratí a zázemí byla na velmi nízké úrovni a leckterý pouťák v našem okolí je lépe připraven, než závody českého poháru. Tratě byly úzké, stopa nic moc. Pro hromadný start zcela nevhodné. Počasí si s námi taky pěkně pohrálo. V pátek při tréninku bylo teplé jarní počasí se sněhovou břečkou. Počasí se však v noční vichřici změnilo a mírné ochlazení proměnilo trať v ledovou horu zcela nesjízdnou pro závod. Start závodu tak byl posunut na 14 hodinu. Odpoledne to již teklo, bylo vedro a mazal se klistr.
V hromadném závodě se nejlépe dařilo Lukáši Slavíkovi, který byl na 2. místě a získal první medaili v dorostenecké kategorii. 4. místo obsadila Pavlína Pacholíková (HSK Benecko). Poprvé se představila na republikových závodech Martina Řádová a dojela na slušném 18. místě v klasice. Lukáš Joukal konečně prodal svoje vytrvalostní schopnosti a byl 24. v klasice. Sprinz a Kynčl se do bodované třicítky nevešli. Celkově se sobotní klasický hromaďák vyvedl, jak po stránce výsledků, tak i mázou.
V neděli byl na programu závod volnou technikou s intervalovým startem. Počasí se opět měnilo. Noční a ranní sněžení pokrylo okolí asi 15 cm nového sněhu. Na první pohled ideální podmínky však brzy vzali za své a tzv. „mejdlo“ udělalo z trati pěkné kluziště. To však našim závodníkům nesedlo a projevilo se to na výsledcích. Někdo upadnul, druhý se nedokázal na kluzké trati srovnat s technikou a podat maximální výkon. Oproti sobotnímu závodu se tolik nedařilo a výsledky byli horší. Lukáš Slavík dojel na 16. místě, Lukáš Joukal na 29. místě. Sprinz byl na 36. místě a Kynčl na 51. místě. Pavlína Pacholíková spadla a dojela na 10. místě. Martina Řádová vylepšila umístění ze soboty a dojela na 13. místě.

Vrcholem sezóny bude za čtrnáct dní mistrovství republiky v Jilemnici. Doufám, že všem závodníkům dojde forma, vyhnou se jim pády či zlomené hole a předvedou své letošní maximum.