TJ SVS Krkonoše Vrchlabí

Ski Street Liberec a MČR na kolečkových lyžích a v běhu do vrchu 2013

Minulý víkend si dali lyžaři dostaveníčko v Liberci a Jablonci, kde se uskutečnilo podzimní mistrovství ČR na kolečkových lyžích a v běhu do vrchu. A Krkonošáci tam samozřejmě nechyběli a hlavně o sobě dali vědět.
Samotnému mistrovství předcházel páteční Ski Street sprint dvojic v Liberci na Soukenném náměstí. Na tento závod byli nominování Lukáš Slavík do dvojice s Tomášem Řehořkem z Karlových Varů a Martina Řádová do dvojice s Šárkou Klaclovou z Nového Města na Moravě. Jelo se na Soukenném náměstí kolem městského bloku systémem 5x jedno kolo s hromadným startem. Po startu a na mokré silnici byla docela tlačenice, ale vše se obešlo bez pádu. Lukáš s Tomášem se postupně rozjížděli ke skvělému výkonu a do posledního kola vjížděli na 4. místě, které bezpečně udrželi až do cíle. Martina se Šárkou začaly mezi ženami velmi odvážně a z počátku si držely skvělé 3. místo. V průběhu závodu je však předjela dvojice Hynčicová Jirásková a holky tak dojely do cíle na pěkném bramborovém 4. místě. Páteční závody sice začaly „ bramborově“, ale dávaly tušit kvalitním výkonům v následujících dnech.
V sobotu byl na programu závod na kolečkových lyžích volnou technikou s intervalovým startem. Závod byl po několika letech, kdy se konal v Liberci Vesci, přesunut do Jablonce na Kolečko v Břízkách. Tam na závodníky čekal 2,5 km okruh s jedním prudkým sjezdem na biatlonovou střelnici, který byl pro některé opravdu srdeční záležitostí a jeden docela prudký kopec ze střelnice. Ten naopak někteří závodníci jen taktak vylezli. Do závodu byli přihlášeni 4 závodníci z Krkonoš a to Tomáš Auerswald, Adam Matouš, Lukáš Slavík a Martina Řádová.
Mladší dorostenci měli vypsaný závod na 7,5 km, tedy 3 okruhy. Adam s Tomášem startovali jako první ve své kategorii mladšího dorostu. Tomáš začal během závodu postupně ztrácet na nejlepší časy ostatních dorostenců, zato Adam držel vysoké tempo a pohyboval se průběžně na 3. – 4. místě s minimálním časovým rozestupem. V posledním stoupání ze střelnice do cíle se nechal ještě patřičně vyburcovat a v cíli mohl slavit skvělé 3. místo za Kalivodou a Mánkem. Tomáš nakonec obsadil 12. místo.
O jeden okruh více měli v závodním programu starší dorostenci a juniorky, jeli teda závod na 10 km. Lukáš Slavík jako prvoročák ve starším dorostu a přes léto vynikající silniční cyklista se nenechal nijak vyvést z míry a tvrdě bojoval na trati s ostatními soupeři. Michal Novák, suverén staršího dorostu si jel vlastní závod, ale boj o další místa byl velice napínavý. Lukášova ztráta na druhé místo se postupně zvětšovala a Karel Machač bral v cíli druhé místo. V boji o třetí pozici to bylo daleko vyrovnanější a Lukáš musel v závěru hodně zabrat, aby uhájil 3 vteřinový náskok před silným Kožnarem. Lukáš se nakonec v cíli radoval z 3. místa.
Martina se s tratí v kategorii juniorek prala neméně statečně. Držela vysoké tempo a ve sjezdech byla jedna z nejrychlejší. Na cílové čáře ji však chyběl asi jeden důrazný odpich, aby brala „bramborovou“ medaili. Ve výsledcích byla o 0,2s za Kartousovou na 5. místě. Přesto to byl v málo početné kategorii skvělý výkon.
Sobotní účtování bylo radostné, domů jsme vezli dvě bronzové medaile Matouše a Slavíka, 5. místo Řádové a 12. místo Auerswalda.
Neděle přivítala závodníky zataženou oblohou s drobným mrholením a nízkou teplotou. To však většině startujících nevadilo, protože je čekal výběh na Ještěd, kde se každý pořádně zapotil. Mladší dorostenci spolu s dorostenkami běželi „dětskou“ trať, pouze 4,5 km z horní časti Pilínkova s převýšením 360 metrů. Převýšení není sice tak velké, přesto všichni startující museli vyběhnout až na vrchol Ještědu. Překvapením bylo, když se z mlhy na vrcholu Ještědu vynořil na druhém místě Adam Matouš, pouhých 33 vteřin za vedoucím Kaifrem ze Stach. Adam tak vylepšil sobotní umístění a určitě si před nadcházející zimou zvedl osobní ambice. Tomáš se také zlepšil a ve výběhu obsadil 10. místo.
Ostatní kategorie startovali v Pilínkově a čekalo je náročných 6,5 km s 560 metry převýšení a s cílem také na Ještědu. Zde už to bylo z pohledu Lukáše a Martiny trochu běžecké trápení, přesto se s tratí statečně prali a na vrcholu Ještědu mohli být s výsledkem docela spokojeni. Lukáš doběhl ve starším dorostu na 9. místě a Martina na 5. místě.
Letošní mistrovství bych hodnotil jako vydařené. Získali jsme 3 cenné mistrovské medaile. Dále závody ukázali, že příprava probíhá správným směrem a výkonnost sportovců se zvyšuje. Nezbývá nic jiného, než všem popřát plno sil do další přípravy a hlavně zdraví během zimní sezóny. Věřím, že zimní sezóna přinese další dobré výsledky a nějaké ty medaile pro Krkonoše Vrchlabí.
Jan Martin